Sander Dol | maker Podcast Geroezemoes
10 augustus 2023

Sander Dol | maker Podcast Geroezemoes

De CREATEUR van ZWOLLE! Sander maakt voor Podcast over de GAY HORECA van Jaren 60, 70, 80 tot nu voor kunst & cultuur programma in museum ANNO op 26 & 27 augustus.

Sander Dol geboren op 11 maart 1962 in Scheveningen. Op zijn vijfde naar Zwolle gekomen en hier bijna zijn hele leven gewoond. Hij is zeg maar doorintegratie in Zwolle de enige ‘beetje’ Zwollenaar van de familie.

 

Op zijn zestiende stond hij al achter de bar bij het Papenstraattheater van Henk Huis in’t Veld en het toen gecombineerde Filmhuis. Henk was een visionair in cultureel Zwolle. Hij bedacht de Zwolse Jazzdagen, Het Zwolse Midzomerfestival en later De Stad als Theater. In die tijd bestond het fenomeen festival nog niet echt.

"Ik ben toen wel aangestoken door het evenementen en cultuurvirus. Ik zag in dat kleine theatertje de opkomst van sterren als Brigitte Kaandorp, Harry Sacksioni, Paul de Leeuw, Herman Finkers. En in het filmhuis vele films waaronder de film Diva over een operazangeres waardoor mijn liefde voor opera ontstond. Ik zag ook een voorstelling van één van de meest begaafde poppenspelers van Nederland, Jozef van de Berg. “moeke en de dwaas”. Waanzinnig om poppen op de hand van een persoon die achter staat tot leven te zien komen en daadwerkelijk het publiek laten lachen en huilen."

 

Na de Christelijke Nationale Schilderschool (nu Cibap) ging hij naar Groningen om  te werken bij het Ministerie van Onderwijs. "Geen goede match, ik en ambtenarij." Hij kwam met hangende pootjes terug naar Zwolle en ging werken in de horeca. Veel late uren, matige lonen etc. besloot hij dat hij  iets ‘serieuzer’ moest gaan doen. Dus ging Personeel en Arbeid studeren en kreeg snel een baan bij een Personeels- en Organisatieadviesbureau. Daar 7 jaar gewerkt en toen kwam opnieuw de horeca. Sander begon met een compagnon restaurant De Eetkamer van Zwolle. Daarna volgde Xanders Bazaar. Tussendoor Pop-up-restaurant ‘EVEN’ in de oude Rabobank. Tenslotte volgde restaurant De Koperen Kees en de horeca van het Spiegeltheater.

Intussen was hij de bedenker en organisator van het Thorbeckegrachtconcert dat een paar jaar later fuseerde met het Stadsfestival.

Inmiddels heeft hij de horeca verkocht en organiseert hij nog evenementen en het maken van Ondernemersplannen vanuit de Stichting Culturele Producties Even Doen.

Laatste wapenfeit: Productie van een documentaire over 66 Carnaval in Zwolle.

 

"Alles lezende denk ik dat je mij kunt omschreven als een createur. Ik vindt het leuk concepten, ideeën, plannen te bedenken. Deze uit te voeren of te helpen uit voeren en ga dan weer door naar het volgende.

 

En oh ja! Natuurlijk ook nog homo. Maar dat is voor mij nooit zo’n een ding geweest. Ik mocht vroeger graag vaak naar Amsterdam gaan. Ik kwam op mijn zeventiende uit de kast en dat was eigenlijk bij niemand een issue. Ik heb altijd gezegd “this is me, en als je me niet moet dan kijk je de andere kant maar op”. 

Levensmotto: mijn glas is altijd half vol, en nooit half leeg.  Ik heb ‘vrienden’ hoog in het vaandel staan in mijn sociale leven."

 

Alexander Jurgen Dol

Terug

Wil jij Zwolle Pride Festival ondersteunen?https://whydonate.nl/fundraising/zwolle-pride-zwolle-festival